Parterapi
– første skridt til et bedre liv sammen

Skændes I, så væggene skælver? Eller er I blevet tavse? Går hverdagen mest op i, hvem der tømmer opvaskemaskinen? Har I forskellige holdninger til børnene? Måske er I midt en sammenbragt familie med alt, hvad det indebærer af flossede følelser og dilemmaer.

Eller måske er du og dit parforhold blevet ramt. Af en affære, af sygdom, krise eller økonomiske problemer. Måske er du trådt ind i en ny livsfase – to er blevet til tre og intet er som før. Eller måske er du der, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og der er stille. Alt for stille.

Det kan også bare være, at du mærker, at noget ikke føles rigtigt. For det kan være svært at sætte ord på sit parforhold.

Det kan være, at du mærker:
– Følelsen af at glide væk fra din partner
– Følelsen af at stå alene i parforholdet
– Gentagne skænderier/diskussioner
– Manglende nærhed og sex

At dele vores liv med et andet menneske kan være den største og varmeste kilde til lykke og glæde. Samtidig kan det være en af de mest komplekse relationer, vi nogensinde kommer til at befinde os i. Hvor en høj grad af kommunikation og evner og vilje til at indgå kompromiser, er dybt nødvendigt. Det er svært i en hamsterhjuls-hverdag, og derfor ender det ofte med, at vi skruer låget godt fast på de sårbare følelser.

Uanset hvilken situation, du står i, er erkendelsen af udfordringerne første skridt på vejen til at løsne låget og få det bedre.

Hvordan kan parterapi hjælpe os?
Man siger, at følelser er kærlighedens sprog, og vi har alle behov og længsler, vi gerne vil have opfyldt, men som kan være svære at udtrykke. I alle parforhold vil vi over tid udvikle ubevidste mønstre: Måder vi taler sammen på, strategier vi bruger for at overleve hverdagen, når den kanter sig. Det er helt naturligt og meget menneskeligt. Udgangspunktet for parterapien er, at der ikke er er nogen ”bad guy” i forholdet. Vi har bare hver især udviklet mønstre, som får os til at klare hverdagen, men som ikke er hensigtsmæssige.

Et eksempel på et mønster
Det kan være, at manden i forholdet oplever, at han konstant bliver kritiseret. Intet han gør er godt nok. I virkeligheden handler kritikken om, at hun føler sig usikker på ham. På den måde bliver den gentagne kritik et mønster, der dækker for den underliggende usikkerhed. Elsker han mig ikke mere?

Parterapi er hjælp til at få øje på mønstrene
I parterapien arbejde vi konkret på at få øje på mønstrene. Få sat ord på, hvad det egentlig handler om. For bag ved den adfærd, vi ser, ligger der altid noget andet. Med mig som neutral hjælper skaber jeg et trygt rum, hvor du og din partner tør være sårbare og fortælle, hvordan I har det. At sætte ord på følelserne kan være overvældende, men jeg hjælper med at forstå, hvad det gør ved jer, og hvad der egentlig er på spil.

Parterapi er:
– Et sted hvor vi bliver guidet til at turde dele det svære
– Et trygt ”træningslokale”, hvor vi øver os i at løse det svære sammen
– Et sted hvor parforholdet får trygge erfaringer at bygge videre på
– Et sted hvor vi bliver grebet, når vi føler at vi er på dybt vand

Første skridt på vejen
Den gode nyhed for parforholdet, er, at når vi tør dele sårbarheden med hinanden, tør dele vores længsler og behov, så er vi i fuld gang med at finde ind til hinanden igen.

Parterapi er oftest første skridt på vejen til et bedre forhold. Andre gange vil parterapien ende med at være første skridt til på vejen til at afslutte forholdet på en god og tryg måde. Under alle omstændigheder vil I blive støttet og hjulpet hele vejen.

Metoden bag den parterapi, jeg tilbyder
For at parterapi virker, også udenfor terapilokalet, skal den basere sig på en metode, der er evidensbaseret og har klaret tidens test – såvel i forskning som i praksis.

Parterapi hos mig baserer sig på den vidt anerkendte Emotionsfokuserede Parterapi (EFT), en terapiform, udviklet i USA i 1980’erne. Den tager udgangspunkt i teorier og forskning omkring tilknytning og kærlighed. Forskning har vist, at det er den metode, der har den bedste langtidseffekt. Op mod 70 pct. af de par, der har været igennem parterapien, oplever et markant bedre parforhold bagefter.

Grundopfattelsen er, at vi mennesker har et grundlæggende behov for at være sociale og at vi er kodet til indgå i forhold funderet i kærlighed og samhørighed. Trygheden i et forhold gør os stærkere, mere selvstændige og frie og kan være med til at hele sår og traumer, som vi bærer rundt på fra tidligere.

Vil du vide mere om den Emotionsfokuserede Parterapi (EFT), så kan du læse mere på https://dkceft.dk (lav link).

Ønsker I parterapi, så ring til mig, Linda Oline Schou, på 4089 0087 eller send en mail på mail@lindaolineschou.dk – så vender jeg tilbage hurtigst muligt.